Миротворец. Библейские принципы разрешения конфликтов. Кеннет Сенди

   Миротворці – це люди, які дихають благодаттю. Вони черпають енергію у владі та милосерді Ісуса Христа і вносять у повсякденні конфлікти любов, мудрість та силу. Богу приносить радість дарувати Свою благодать через миротворців і використовувати їх, щоб розсіювати гнів, покращувати взаєморозуміння, здійснювати правосуддя та підбадьорювати людей на їхньому шляху до каяття та примирення.

   Автор, як юрист і миротворець-християнин, бачив, як ця сила вирішила сотні конфліктів, таких як розбіжності за контрактами, церковні чвари, службові суперечки, людські сварки, розлучення та позови через заподіяння різного роду збитків. Як старійшина церкви автор зазначає, що йому неодноразово доводилося бачити, як Бог використовував вірних Йому миротворців, щоб захистити і посилити єдність пастви, яка конфліктує з приводу стратегії церкви, ролі її керівників, фінансів, способів поклоніння, найму персоналу, дитячої освіти та нових програм.

   Як чоловік і батько Кеннет був свідком того, як біблійна миротворчість перетворювала гострі конфлікти в його сім’ї на можливість усвідомити спільний гріх і спільну потребу Спасителя і зблизитися з Ним і один з одним. І як колишній інженер, а тепер — керівник міжцерковної місії, він бачив, як найзаплутаніші трудові конфлікти вирішувалися найконструктивнішим чином, коли в розпал суперечки один із працівників вирішував поділитися зі сперечальниками благодаттю.

   Більшість із нас готові засвідчити, що подібні явища у сучасному житті дуже рідкісні. Коли люди в залі суду, на церковних зборах, на робочому місці або вдома в спальні «входять у клінч», їхні стосунки часто завдають серйозних збитків. Конфлікти забирають у нас дорогоцінний час, енергію, гроші, можливість службового зростання та громадського служіння. Але найгірше те, що вони знецінюють наше свідчення про Христа. Коли ми, віруючі, втягнуті в серйозне протистояння або відсторонені один від одного, мало хто буде звертати увагу на наші спроби сповіщати любов Ісуса Христа, що примирює.

   Але вірне й протилежне. Коли християни вчаться бути миротворцями, вони можуть перетворювати конфлікти на можливість зміцнення відносин і перетворювати своє життя на свідчення рятівної любові Ісуса Христа.

   Ця книга має допомогти Вам стати миротворцем. Вона пропонує простий і водночас всеосяжний підхід до вирішення конфліктів. Оскільки цей підхід заснований на Божому Слові, він надзвичайно ефективний і за його допомогою можна як загасити звичайні повсякденні сварки, так і запобігти розлученням, подолати серйозні розбіжності в церкві та врегулювати юридичні позови навколо багатьох мільйонів доларів.

   Пропонований підхід можна звести до чотирьох основних принципів:

  •    Прославляйте Господа (див.: 1 Кор. 10:31)
  •    Позбавтеся колоди у власному оці (див.: Мт. 7:5)
  •    Ідіть і викрийте брата свого в його помилці (див.: Мт. 18:15)
  •    Ідіть і примиріться (див.: Мт. 5:24).

   Ці принципи були розроблені «Служінням миротворців», заснованим у 1982 р., щоб допомогти християнам і церквам вирішувати конфлікти по-біблійному (див. Додаток Д). Працюючи разом із талановитими миротворцями з різних частин світу, виявилося, що ці принципи не знають національних та культурних кордонів.

   Але водночас ці принципи виявилися такими, що суперечать моральним встановленням усіх людських культур.

   На щастя, Бог дарував нам засоби, за допомогою яких ми можемо долати свої природні слабкості та навчитися конструктивно реагувати на конфлікт. Його вирішення цих проблем — це Блага звістка, добра новина про те, що «Христос Ісус прийшов у світ спасти грішників…» (1 Тим. 1:15).

   Господь також надав нам потужну систему підтримки миротворчості: це не що інше, як церква. Якщо ми виявляємося нездатними самостійно вирішити конфлікт, Бог велить, щоб у справу вступила помісна церква з мудрістю, владою та ресурсами, що є в її розпорядженні (див.: Мф. 18:16-17; Флп. 4:2-3; 1 Кор. 6:1-8).

Автор:

   КЕННЕТ СЕНДІ – інженер та юрист за освітою, який присвятив своє життя миротворчості. Є президентом американської місії «Служіння миротворців», адвокат.

   Кен використовує у своїй практиці біблійні принципи миротворчості. Він веде справи щодо вирішення конфліктів у бізнесі, сім’ї та церкві.

   Кен є автором книг, статей та навчальних посібників із врегулювання конфліктів.

    Він та його дружина Корлетт живуть у Біллінгсі (штат Монтана), у них двоє дорослих дітей.

   Корлетт є автором біблійного навчального плану з підтримки миру для дітей «Молодий миротворець».

   Кен, Корлетт, їхній син і дочка люблять піші подорожі горами.

Leave a Reply