Руководство по церковной дисциплине. Джей Эдвард Адамс

   Цей посібник призначений для пасторів, старійшин та всіх християн, які бажають дізнатися, що сказано в Писанні про підтримку порядку в церковній спільноті.  

   Автор зрозуміло і доступно пояснює, що таке біблійна церковна дисципліна, наводить приклади різних ситуацій та описує послідовні етапи її застосування.

   Ця книга може вплинути на вашу церкву та запобігти розколам, поширенням єресі та допоможе уникнути ситуацій, в яких ганьбиться Боже ім’я.

   Як каже сам автор «там, де дотримується дисципліна, Христос присутній серед нас»

Автор:

   ДЖЕЙ ЕДВАРД АДАМС –  найбільш відомий як засновник сучасного біблійного консультаційного руху, який розпочався з публікацією його новаторської книги Competent to Counsel у 1970 році.

   Джей  Адамс народився 30 січня 1929 року в Балтиморі, штат Меріленд. Його батько –  поліцейський, а мати – секретар.  Батьки не відвідували церкву.

   Адамс був розумним хлопцем, тому закінчив середню школу у 15 років.  Його перша думка про будь-яке духовне питання відбулася з розмови з сусідським другом про книгу, де заперечувалося Святе Письмо.  Адамс дивувався, чому його друг, віруючий, так захоплений Біблією, тому вирішив дослідити це. Він знайшов Новий Завіт, який його батько отримав, коли був солдатом під час Великої війни, і почав читати. Коли закінчив читати Євангеліє від Іоанна, Бог відкрив його серце, і він повірив, що те, що читав, було правдою.

   Згодом друг запрошує до своєї церкви, де він чує Святе Письмо, яке проповідував пастор; починає рости. Після закінчення середньої школи він запитав свого пастора, куди б міг піти, щоб краще вивчати Біблію. Пастор направив його до Реформатської  семінарії у Філадельфії (Reformed Episcopal Seminary in Philadelphia), де зробили виняток, щоб Адамс міг вступити як 15-річний студент без ступеня бакалавра.

   Наступні три роки були важкими для Джея, який раніше не був знайомий із Біблією. Він швидко навчався і невдовзі розвинув любов до вивчення Святого Письма мовами оригіналу. Після закінчення аспірантури він вступив до Університету Джона Гопкінса (Johns Hopkins University) та спеціалізувався на класичних мовах. Після закінчення навчання в 1952 році йому в один день було присуджено ступінь бакалавра та магістра.

   Під час навчання в семінарії та коледжі Адамс проповідував на вулиці, у сільських церквах і в рятувальних місіях. Він служив директором місцевого відділу «Молодь для Христа» (Youth for Christ) та співав у чоловічому квартеті. Але найголовніше те, що 23 червня 1951 року він зустрів Бетті Джейн Вітлок Betty (Jane Whitlock) і  одружився з нею.

   У 1952 році Джей Адамс став пастором Об’єднаної пресвітеріанської церкви у місті Ейтті-Фор, штат Пенсільванія (United Presbyterian church in Eighty-Four, Pennsylvania) Адамс був пастором кількох інших невеликих церков, продовжуючи навчання в Університеті Темпл, де вивчав гомілетику.

   У 1958 році Адамс переїхав до Кірквуда, Міссурі, і став директором Домашніх місій Біблійної пресвітеріанської деномінації (Home Missions for the Bible Presbyterian denomination). Подорожуючи, він часто спілкувався з пасторами.

   У 1963 році переїхав до Нью-Джерсі, став пастором Ортодоксальної пресвітеріанської церкви (Orthodox Presbyterian Church) і був запрошений викладати гомілетику за сумісництвом у Вестмінстерській теологічній семінарії. Йому було призначено викладати курс «Пойменіка» (Poimenics )(пастирське богослов’я).

   У 1965 році Адамсу запропонували можливість супроводжувати О. Гобарта Маурера (O. Hobart Mowrer) (колишній президент Американської психологічної асоціації) протягом шести тижнів. Адамс спостерігав, як Маурер досяг набагато більшого успіху, ніж його сучасники. Хоча Адамс був вдячний за можливість поспостерігати за ним того літа, він був далеким від його біхевіоризму. «Маурер вправно кидав каміння у вікна психологів, — пізніше скаже Адамс, — але йому не було чим замінити розбите скло, щоб уникнути жуків».

   Те літо з Маурером відкрило Адамсу очі. Причина, чому він не міг змусити світські психологічні концепції інтегруватися зі Святим Письмом, полягала в тому, що вони не інтегрувалися! Маурер дав бульдозер, потрібний Адамсу, щоб розчистити місце, на якому він міг побудувати систему консультування з будівельних матеріалів Святого Письма. Адамс почав призначати все більше і більше консультацій і використовував кожну сесію як поштовх для пошуку у Святому Письмі конкретних рішень поставлених проблем.

   У 1968 році Джей Адамс створює Christian Counseling and Educational Foundation (CCEF) Християнський консультаційно-освітній фонд, який служив своєрідною лабораторією для його досліджень.

   У 1970 році була опублікована книга «Competent to Counsel»,  яка перевернула світ християнського душеопікунства  з ніг на голову.  У ньому Адамс продемонстрував, як три основні світські психологічні системи — системи Фрейда, Роджерса та Уотсона/Скіннера — протистояли Святому Письму і повинні бути відкинуті християнськими душеопікунами.

   У 1973 році він видає «Посібник християнського душеопікуна» («The Christian Counselor’s Manual»)

   До 1976 року Адамс подорожував світом, пояснюючи свої погляди. Він продовжував викладати в семінарії, та опублікував п’ятнадцять інших книг.  Але у нього виникли проблеми з серцем, спричинені виснаженням, і його лікарі та родина закликали  зменшити темпи роботи. Тож він звільнився з семінарії, передав керівництво CCEF одному з співробітників і перевіз свою родину до штату Джорджія. Він купив старий млин і почав перебудовувати його на будинок. Адамс продовжував подорожувати та викладати. Наступні шість років присвятив більше часу письменництву, працював деякий час у Вестмінстерській семінарії.  

   Згодом, у 1990 році  переїхав до північної частини штату Південна Кароліна, де допомагав в заснуванні пресвітеріанської церкви . Адамс насолоджувався поверненням до пастирського служіння, щотижня проповідував і давав регулярні консультації. Крім того, у партнерстві з другом він заснував Timeless Texts, невелику видавничу компанію, основною метою якої було видання його книг.

    Адамса представляли як «людину, яка ніколи не мала неопублікованих думок». Небагато авторів були такими продуктивними, як Джей Адамс протягом життя. Багато його книг стосувалися питань консультування, інші книги охоплювали  теологію, герменевтику, християнське життя,  проповідування,  пастирське служіння, художню літературу, старіння , керівництво, есхатологію, церковні конфлікти та коментарі.

   Він намагався бути зрозумілим, коли писав.

   Джей Адамс торкнувся життя мільйонів віруючих у всьому світі завдяки студентам, яких він навчав, книгам, які  написав, консультантам, яким допоміг, а також завдяки своїм лекціям, подкастам та відео.

Leave a Reply