Сердце лидера-слуги. Джон Миллер

   У книзі «Серце лідера-слуги» зібрані листи, написані Джеком Міллером – євангелістом, викладачем семінарії, місіонером, письменником та служителем, який займався заснуванням нових церков. Автор був наставником багатьох молодих людей. Чим би він не займався, йому подобалось, щоб поруч було багато людей і щоб вони робили ту ж саму справу.

   Читаючи ці пастирські листи, ми дізнаємося, яким має бути співчутливий лідер-християнин. Джек Міллер навчав, що християнський лідер повинен бути передусім слугою і що він буде правильно ставитися до Бога і людей, якщо його серце перетворено завдяки зустрічі з Богом живим. Як каже його дочка, у їхньому домі часто бувало багато гостей, з якими він ділився своєю вірою.

   Джек благовістив в ресторанах, на зупинках метро, в лікарнях та у парках. Крім того, він їздив з благовісницькими місіями в африканські країни та Ірландію.

   Джек також часто любив переписуватися з молодими християнськими лідерами, наставляючи їх в різних питаннях.

   Листи, які увійшли в цю книгу, адресовані християнам з різних країн світу.

   Джек був переконаний в тому, що християнський лідер повинен бути перш за все слугою, тим, хто намагається допомогти іншим людям досягти успіху. Свої настанови він завжди починав зі слів про людське серце.

   Перша частина листів присвячена проблемі мотивації лідерів у служінні.

   Друга частина – про основи служіння: віру, смирення та молитву; про перетворення серця.

   Третя частина говорить про невідступність у служінні, про духовні війни, про вирішення конфліктів та про духовні зміни.

   В останню частину увійшли листи, адресовані людям, що страждають фізично, емоційно та духовно. Тут є гарні підбадьорення.

   Джек, до речі, завжди сподівався, що ці листи будуть коли-небудь видані.

   “Ця книга не залишить вас байдужим. У ній ви знайдете мудрість, любов та біблійні настанови. У ній знайшли відображення роздуми людини, яку веде Господь, і яка глибоко вплинула на багатьох людей, включаючи і мене. Який це дивовижний дар для Церкви!” –  Стів Браун

Автор:

   СЕСІЛ ДЖОН МІЛЛЕР (CECIL JOHN MILLER) 

   (28 грудня 1928 – 8 квітня 1996) – зазвичай відомий як Джек Міллер (Jack Miller), –  пастор, засновник церков, учений і лідер місіонерів у Сполучених Штатах  та за кордоном.

   Він служив пастором пресвітеріанської церкви «Нове життя» (New Life Presbyterian Church) в Дженкінтауні, штат Пенсільванія(Jenkintown, Pennsylvania), та викладав практичну теологію у Вестмінстерській теологічній семінарії (Westminster Theological Seminary).

   Міллер народився 28 грудня 1928 року в Голд-Біч, штат Орегон (Gold Beach, Oregon).

   У 1950 році одружується з Роуз Марі Карлсен (Rose Marie Carlsen).

   1953 рік – закінчує Державний коледж Сан-Франциско (San Francisco State College)

   У 1966 році отримує ступінь M.Div. у Вестмінстерській теологічній семінарії, а в 1978 році здобуває ступінь доктора філософії (Ph.D) з англійської літератури в University of the Pacific.

   З 1955 року Міллер п’ять років викладав у Ripon Christian School у Ріпоні, Каліфорнія.

   У 1959 році він був висвячений на служителя Orthodox Presbyterian Church і кілька років працював капеланом у Стоктоні, Каліфорнія (Stockton, California). З 1965 по 1972 рік служив пастором у Меканіксвільській капличці  (Mechanicsville Chapel), штат Пенсільванія.

   Гері Норт стверджує, що Міллер був «глибоко вражений контркультурою», і це спонукало його прийняти нові, орієнтовані на людей, підходи до євангелізації. Чад Б. Ван Діксгорн припускає, що програма Міллера «Синівство» (Sonship program) виникла після трьох з половиною місяців, проведених в Іспанії з видом на Середземне море. Міллер «протягом трьох з половиною місяців вивчав обітниці Святого Письма на вершині гори або на березі моря. Він повернувся до Америки, відзначаючи два моменти на думці: усиновлення та відродження».

   Міллер заснував World Harvest Mission (тепер називається Serge) і мережу пресвітеріанських церков «Нове життя». Він був відомий тим, що підкреслював статус християнина як дитини Божої, погляд теології синівства. Тулліан Чівіджян зазначає, що Міллер підсумував Євангеліє таким чином: «Підбадьорьтесь: вам набагато гірше, ніж ви думаєте, але в Ісусі ви набагато більш улюблені, ніж ви могли б собі уявити».

   Міллер написав низку книг, найвідомішою з яких є Outgrowing the Ingrown Church (1986), та «Серце лідера-слуги» (The Heart of a Servant-Leader), опублікована у 2004 році.

   У 2020 році видавництво P&R випустило біографію під назвою «Cheer Up! The Life, Teaching, and Ministry of C. John ‘Jack’ Miller» («Життя, навчання та служіння  Джона «Джека» Міллера»), написану  Майклом Гремом (Michael A. Graham).

   Міллер помер 8 квітня 1996 року в Малазі, Іспанія. У нього залишилася дружина Роуз Марі та п’ятеро дітей: Розенн, Рут Лін, Пол, Барбара та Керен (Roseann, Ruth Lyn, Paul, Barbara, and Keren).

   Публікації:

  • Evangelism and your church (1980)
  • Repentance and twentieth century man (1980)
  • Outgrowing the ingrown church (1986)
  • Come back, Barbara: a father’s pursuit of a prodigal daughter(with Barbara Miller Juliani) (1988)
  • A faith worth sharing: a lifetime of conversations about Christ (1999)
  • The heart of a servant leader: letters from Jack Miller (with Barbara Miller Juliani) (2004)
  • Lectures from Jack Miller: the modern theological novel (edited by Roseann Miller Trott) (2023)

Leave a Reply