Миссия в городе. Харви Конн, Мануэль Ортиз

   Книга присвячена темі служіння церкви у місті. Автори починають з історії міста, потім переходять до обговорення біблійної основи місії в місті, розкриваючи далі багатогранну природу міста та важливість цілісного та збалансованого підходу до служіння у ньому. У книзі підкреслюється важлива роль соціологічних досліджень для формування стратегії місії у місті, а також значення аналізу проблем конкретного міського контексту для складання плану покращення життя суспільства в цілому та підготовки лідерів. Книга призначена для широкого кола читачів і є чудовою підмогою для всіх, хто цікавиться християнським служінням у містах.

   Перші три розділи закладають основи для наступних.

   У першій частині описується розвиток міст та зміна демографії у рамках всесвітньої історії. Автори прагнули представити якнайповнішу картину.

   Другий розділ присвячений турботі Бога про міста, як вона представлена у біблійній історії. Читач зможе зіставити сьогоднішній світ зі світом Старого та Нового Завіту. Насправді, проблеми людства та шляхи їх вирішення змінилися дуже мало. Нам слід застосовувати біблійні стратегії в суспільстві, якщо ми хочемо, щоб сюди прийшло царство Боже.

   Третій розділ –”Як влаштовано місто” – вчить нас розуміти міське життя та давати йому визначення. Тут багато буде сказано про роль соціології. Як застосувати богослов’я до історичної реальності, до того, де і як живуть люди? Облаштування міста може здатися надто складним, тому цей розділ допоможе служителю долати різні складнощі міського життя по-християнськи.

   Четверта частина присвячена практичним навичкам. Тут детальніше підкреслюється роль суспільних наук.

   П’ятий розділ присвячений християнському розвитку спільноти бідних. Церква повинна пам’ятати про те, що вона має і про них піклуватися також. Служіння милосердя не є чимось факультативним, ним повинні займатися всі християни; воно відображає Божу турботу про життя і тих, хто носить Його образ.

   Ми всі є свідками швидкої урбанізації по всьому світу. Тому, як зазначають автори, Господь нас закликає стати служителями Його благої звістки в містах.

Автори:

   ХАРВІ МЕЙТЛЕНД КОНН

   HARVIE MAITLAND CONN (7 квітня 1933 – 28 серпня 1999) – почесний професор місій у Вестмінстерській теологічній семінарії, Філадельфія, штат Пенсільванія.

   Він служив місіонером у Кореї протягом дванадцяти років і приєднався до факультету Вестмінстера в 1972 році. Конн був протягом десяти років редактором «Urban mission» («Місія в місті»).

   Є автором таких робіт, як:

  • «Evangelism: Doing Justice and Preaching Grace»
  • «Eternal Word and Changing Worlds»

   Конн народився в Реджині, Саскачеван, Канада. Навчався в Коледжі Кальвіна (Calvin College) та Вестмінстерській теологічній семінарії. Конн був ординований як пастор Ортодоксальної пресвітеріанської церкви.

   Д. Г. Харт стверджує, що на погляди Тіма Келлера про «служіння словом і ділом» вплинула «теорія і практика міських місій та служіння» Конна. Тім Келлер також цитує слова Конна, який сказав, що уривок з Йона 2:9 (10) є центральним віршем у всій Біблії: «Спасіння у Господа!»

   МАНУЕЛЬ ОРТІЗ

   MANUEL ORTIZ (1938–2017) – американський пастор, професор і письменник, найбільш відомий викладацькою діяльністю у Вестмінстерській теологічній семінарії та заснуванням Spirit and Truth Fellowship, багатоетнічної церкви у Філадельфії.

   Відомі книги:

  • «The Hispanic Challenge: Opportunities Confronting the Church» (InterVarsity Press, 1994)
  • «One New People: Models for Developing a Multiethnic Church» (Intervarsity Press, 2010)
  • «Urban Ministry: The Kingdom, the City and the People of God» (coauthored with Harvie Conn) (Intervarsity Press, 2010)
  • «The Urban Face of Mission: Ministering the Gospel in a Diverse and Changing World» (with Harvie Conn and Susan Baker) (P&R Publishing, 2002)

   Ортіз був захоплений інтеграцією служіння в місті, освіти та євангелії.

   Протягом чотирнадцяти років він служив латиноамериканцям у Чикаго, заснувавши п’ять міських спільнот, дві початкові школи та вечірню школу богословської освіти.

   Мануель також був засновником і старшим пастором Spirit and Truth Fellowship, Christian Reformed Church («Спільнота Духу та Істини», християнська реформатська церква), багатоетнічної спільноти у Філадельфії, та співдиректором Філадельфійської ініціативи із заснування церков (CRC Philadelphia Initiative for Church Planting)

   Мануель Ортіз народився в Нью-Йорку в 1938 році в сім’ї батьків, які нещодавно переїхали з Пуерто-Ріко. Він виріс в іспанському Гарлемі. Хоча виховувався в католицькій церкві,  навернувся до євангельського християнства в юності. Після служби в Корпусі морської піхоти Сполучених Штатів Ортіз навчався у Філадельфійському біблійному коледжі, який закінчив у 1972 році. Далі він переїжджає до Чикаго та закінчує дипломну роботу в коледжі Вітон. Починає  займатися служінням у місті. Він брав участь у заснуванні кількох церков і шкіл у Чикаго, Філадельфії та Пуерто-Ріко.

   У 1987 році він повернувся до Філадельфії, де здобув ступінь доктора служіння (D.Min.) у Вестмінстерській теологічній семінарії. Він залишився у Вестмінстері та викладав там майже 20 років, водночас поєднуючи цю роботу з пасторством.

   Він був плідним письменником: опублікував багато статей і кілька книг. Після свого відходу з Вестмінстера в 2008 році Ортіз викладав і працював у Біблійній теологічній семінарії (Biblical Theological Seminary), звідки пішов у відставку в 2016 році. Він помер від легеневого фіброзу 8 лютого 2017 року.

Leave a Reply