Крест на подсолнухах. Альдо Дель Монте

   Це військовий щоденник молодого італійського капелана, який він писав по гарячих слідах подій, пережитих разом із офіцерами та солдатами італійської армії у 1942-1943 роках.

   Рідкісна спостережливість і художній дар дозволили автору створити цілісний твір, захоплюючий і повчальний одночасно. Крок за кроком, день за днем, іноді годину за годиною ми проживаємо разом з капеланом та його солдатами – повільне, сповнене болісного очікування, наближення до фронту, звірства німців, перші поранені, перші вбиті, люта зима, бій на Дону, розгром. Зустрічі та розмови з радянськими людьми різних професій, поглядів, віків, що опинилися на “окупованій території”. Українські та російські міста, селища  та села – під пильним поглядом західного священнослужителя, який любить Росію, її віру та історію, але відкидає більшовизм.

   Поєднання незвичного погляду на події, які ми звикли вважати частиною Великої Вітчизняної війни, з безбоязно відкритим, справді щоденниковим аналізом духовного життя автора, роблять цю книгу цікавою для всіх людей, небайдужих до історії та до свого “я”.

Автор:

   АЛЬДО ДЕЛЬ МОНТЕ (31 травня 1915 — 16 лютого 2005) – італійський католицький єпископ.

   Рукопокладений на священика 29 червня 1939 року, на зорі Другої світової війни. В цей період почав займатися душеопікунством в італійських збройних силах, згодом став капеланом. Повернувся в Італію лише після важкого поранення під час однієї з багатьох бойових дій італійської кампанії в Росії. Про своє військове життя він розповів у книзі «Хрест на соняшниках».

   Після війни він відповідав за викладання філософії та богослов’я в семінарії єпархії Тортона. Під час Другого Ватиканського Собору  брав участь у всіх засіданнях і як експерт, так і в ролі представника свого єпископа Егісто Доменіко Мелькіорі.

   У 1963 році його було покликано до Риму спочатку як церковного помічника Союзу католицьких жінок, а потім як директора національного катехитичного офісу. Виконуючи ці функції, він займався просуванням запитів ради, відновленням душеопіки та катехизації.

   У 1970 році він був призначений апостольським адміністратором Акві і водночас висвячений на титулярного єпископа Мусті. Лише через рік він увійшов до катедри Новари як новий єпархіальний ординарій. Відстоював важливість активної присутності мирян у житті єпархії. Альдо Дель Монте був єпископом Новари до 1990 року.

   Коли він перебував у своїй резиденції в Массіно Вісконті, його госпіталізували до клініки у Фара-Новарезе, де він помер увечері 16 лютого 2005 року. Похорон відбувся 20 лютого в кафедральному соборі Новари.

   Є автором численних книг та статей.

Leave a Reply