Подорож Пілігріма в Небесну Країну. Джон Буньян

Робота видана 1678 року. Після Біблії була найпопулярнішою книгою в Англії XVII ст.

У ній йдеться про подорож Християнина до Небесної країни, що розпочалася зустріччю з Євангелістом. По дорозі він наштовхується на різні спокуси та перешкоди, які, зрештою, долає успішно. Пілігрим проходить з важким тягарем на плечах різні місцини, але з часом позбувається того тягаря. З Божою поміччю повертаючись щоразу на шлях тісних воріт, він досягає мети: рятує себе і свою сім’ю від Руїни.

Рекомендуємо для вивчення в малих групах, у сімейному колі, для ранкового натхнення, для євангелізаційних проектів і т.п.

Автор:

ДЖОН БУНЬЯН/JOHN BUNYAN  (28 листопада 1628 – 31 серпня 1688) — англійський письменник, баптистський проповідник. Насамперед відомий як автор алегорії-сну «Подорож Пілігрима» та повісті «Життя і смерть містера Бедмена».

Про своє походження Буньян писав: «Моє походження  — з покоління низького і нікчемного, рід мого батька — найубогіший і найзневаженіший серед всіх сімей країни». Навчався Буньян зовсім недовго, 2-4 роки, в будинку свого батька, разом з іншими бідними сільськими хлопчаками. Займався торгівлею та служив в парламентській армії.

1649 року (приблизно 21 рік) одружився з молодою дівчиною, сиротою Мері, єдине придане якої становили дві книги від батька: «Шлях в рай простої людини» Артура Дента і «Практика благочестя» Льюїса Бейлі, які вплинули на нього, схиливши до побожного способу життя. 

 З часом Буньяна хрестили, і він став членом християнської церкви Бедфорда в 1653 році, де він почав слідувати повчанням свого пастора, Джона Гіффорда.

Невдовзі Беньян став проповідником, але після впровадження заборони на проповідницькі виступи без спеціальної освіти потрапив до в’язниці, де почав писати (саме за ґратами написав свою найвідомішу поему — «Похід паломника»).

Загалом, написав понад 60 релігійних творів. 1672 року Беньян вийшов на волю, коли король Чарльз II своїм указом скасував закон і дозволив нонконформістам проповідувати й проводити молебні. Беньян продовжив проповідувати аж до самої смерті. Помер 1688 року, похований у Бунхіл-Філдсі.

 

Leave a Reply