Бути поруч. Основи військового капеланства для військових та волонтерів. Тетяна Калениченко, Руслан Коханчук

   Реальність війни змусила нас поглянути на світ під іншим кутом зору. Слова, які здавалися банальними, почали набувати особливого змісту. Слово «капелан» не просто увійшло у суспільний дискурс, а надійно закріпилося в ньому. Воно існує в багатьох «одежах», починаючи від журналістських тусовок до академічного релігієзнавства, від вигадок церковних активістів – до препарованого стилю законодавства. Але ми запрошуємо вас дізнатися про тих служителів, які носять це звання.

   «Бути поруч» – саме так звучить кредо військових капеланів багатьох армій. Вони покликані залишатись пліч-о-пліч з військовими, підтримувати їх духовно, ставати невід’ємною частиною військового колективу. Ці служителі не лише завжди поруч зі своїми друзями, а й підтримують їхні родини, слугують мостом між мирним життя та фронтом.

   Як часто трапляється з чимось новим, кожен вкладає в поняття «капелан» свій зміст і свої акценти.  Наш теперішній досвід унікальний.

   Розробники брошури спробували поєднати свої знання та попередній професійний досвід, щоб окреслити те, що можна назвати сучасним військовим капеланством. На подальших сторінках ви дізнаєтесь більше про місію військових капеланів, їхню роль та функції, завдання, співпрацю з суспільством, про релігійне середовище в Україні, отримаєте практичні матеріали та контакти.

Автори:

   РУСЛАН КОХАНЧУК – полковник, офіцер Управління цивільно-військового співробітництва Збройних сил України.

   КАЛЕНИЧЕНКО ТЕТЯНА АНДРІЇВНА – кандидатка філософських наук, спеціальність – релігієзнавство, спеціалізація у галузі соціології релігії. Народилась в м. Київ (Україна). Отримала ступінь бакалавра соціології в Національному університеті «Києво-Могилянська академія» (2008-2012) та магістра релігієзнавства в НПУ ім. М.П. Драгоманова (2012–2014).

   З 2013 по 2017 роки працювала журналісткою Релігійно-інформаційної служби України, паралельно співпрацюючи з ГО «Елеос-Україна». З 2017 року викладає в НПУ ім. М.П. Драгоманова (спеціалізація релігія та медіа).

 

   З 2015 року, після навчання у програмі обміну в м. Сараєво (Боснія і Герцеговина) стала працювати як конфліктолог, фасилітатор та тренер з питань розбудови миру та конфлікточутливості, зберігаючи фокус на релігії.

   В березні 2018-го захистила дисертацію за спеціальністю 09.00.11 – релігієзнавство. Робота присвячена темі «Релігійна складова суспільно-політичного конфлікту в Україні 2013–2017 рр».

   З 2009 р. є членкинею Майстерні академічного релігієзнавства (раніше – Молодіжної асоціації релігієзнавців).

   З 2016 року координує спільну міжнародну ініціативу з ГО НВО «Дух і Літера» та ГО «Центр св. Климента» на базі Києво-Могилянської академії «Діалог у дії».

   З січня по серпень 2017 року проходила стажування при Інституті суспільних наук у м. Відень (Австрія).

   Зараз працює у сфері трансформації конфлікту та розбудови миру як національна радниця для міжнародної організації «Ініціатива за мирні зміни» (Лондон та як фасилітатор діалогів для Інституту миру і порозуміння (Київ), як тренер для проектів інших міжнародних організацій.

   Головні інтереси: соціологія релігії, конфліктологія, трансформація конфлікту та діалогові практики, розбудова миру та примирення.

E-mail: soc.injener@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/teodri/

Leave a Reply